Gezond eten en leven als medicijn bij chronische ziekte. Vooral bij de behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en diverse darmaandoeningen is met een blijvende verandering van voeding en leefstijl veel gezondheid te winnen voor patiënten.

Verandering van leefstijl kan soms zelfs medicatie overbodig maken. Neem diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Diverse onderzoeken van onder meer Wageningen University & Research (WUR), laten zien dat mensen met dreigende diabetes type 2 die gezonder gaan eten en meer gaan bewegen vaak geen medicijnen hoeven te gaan gebruiken. Zelfs patiënten die al jaren insuline spuiten kunnen hier na een paar maanden begeleiding soms helemaal mee stoppen.

Voorspeld wordt zelfs dat 62 procent van de Nederlanders in 2040 overgewicht of obesitas heeft. Dit betekent dat een gezond gewicht op korte termijn uitzonderlijk is en overgewicht ‘normaal’.

Over twintig jaar hebben bovendien 2,5 miljoen Nederlanders diabetes type 2. De kans dat je deze ziekte krijgt, wordt groter als je overgewicht hebt, rookt, niet gezond eet en weinig beweegt. Diabetes type 2 wordt “ouderdomsdiabetes” genoemd maar de leeftijd waarop die ziekte zich aandient, daalt sterk. Dit brengt onder meer een groter risico op hart- en vaatziekten met zich mee.’​ Door een gezonde leefstijl kan Diabetes type 2 voorkomen worden. Wanneer diabetes type 2 is geconstateerd, kan dit nog terug gedraaid worden door een gezonde leefstijl.

Gezonder eten heeft vaak een positieve invloed op de algehele gezondheid en kan de ernst van (gecombineerde) aandoeningen verminderen.

Voeding als medicijn - Uitgelicht
Voeding als medicijn
Schuiven naar boven